(bron: FD) Slecht nieuws bestaat nu ook in China. Grote misstanden, ongelukken en ander negatief nieuws waren tot voor kort in de gecensureerde Chinese staatsmedia zwaar ondervertegenwoordigd. In een wereld waar het medialandschap wordt bepaald door papieren kranten en tijdschriften is in een éénpartijstaat een effectief propagandabeleid ook eenvoudig uit te voeren. Het gebrek aan alternatieve nieuwsbronnen maakt dat mogelijk. Maar tijden zijn veranderd.
De opkomst van internet als alternatieve nieuwsbron heeft het censuurbeleid van de Chinezen onder grote druk gezet. Kon China vroeger een natuurramp en de gevolgen ervan met gemak een paar maanden of jaren stilhouden, in 2008 is dat niet langer mogelijk. Sterker nog, de Chinese overheid lijkt opeens veel transparanter te zijn geworden.
Neem de jongste golf van protesten in China. Van de taxistakingen in Hainan en Chongqing tot de gewelddadige rellen in de stad Longnan, ze worden inmiddels allemaal opvallend uitgebreid verslagen in de staatskranten. Een officiële aankondiging is er niet geweest, maar persbureau Reuters schrijft op basis van een anonieme bron dicht bij de propaganda-autoriteiten dat China de mediacontrole onlangs een flink stuk losser heeft gemaakt. Staatsmedia moeten 'breaking' nieuws voortaan zo snel mogelijk naar buiten brengen zonder daarvoor vooraf toestemming te vragen van de landelijke propaganda-autoriteit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten